« terug naar vorige pagina

24 uurs bloeddrukmeting

Doel van het onderzoek
De bloeddruk kan op verschillende tijdstippen van de dag wezenlijk verschillen. Ook kunnen omstandigheden, zoals het meten van de bloeddruk in de spreekkamer bij uw arts, de bloeddruk even verhogen. Om de bloeddruk over de dag en de nacht te volgen heeft uw huisarts ambulante bloeddrukmeting aangevraagd. De ambulante bloeddrukmeter meet tientallen keren per dag en een aantal keren per nacht uw bloeddruk en slaat de waarden op. Zo wordt een betrouwbaar beeld van uw gemiddelde bloeddruk over een etmaal verkregen.

Voorbereiding
Voor het onderzoek:
Op de afspraak dag wordt de bloeddrukband met de bloeddrukmeter aangebracht. We verzoeken u geen strakke bovenkleding te dragen tijdens het onderzoek.

Tijdens het onderzoek:
Aanbrengen van de bloeddrukmeter Tijdens uw afspraak brengt de assistente de manchet aan om uw bovenarm. Met een luchtslang wordt de manchet gekoppeld aan een recorder. De luchtslang wordt achterlangs uw hals geleid om knikken van de slang te voorkomen. De recorder draagt u met een riem om uw middel of schuin over het lichaam. De assistente vertelt hoe u kunt zien of de bloeddrukmeter nog goed functioneert en maakt met u een afspraak over het afkoppelen en terugbrengen van de meter.

Het onderzoek
Er wordt een bloeddrukband bij u aangebracht die automatisch overdag 2x per uur en ‘s nachts om het uur oppompt. U krijgt een bloeddrukmeter 24 uur mee. De manchet van de bloeddrukmeter blijft al die tijd om uw bovenarm zitten.

Wat merkt u en wat moet u doen?

Het is belangrijk dat u tijdens de metingen uw arm niet beweegt en zo ontspannen mogelijk houdt. U kunt uw arm het beste even neerleggen op een tafel of ter hoogte van uw middel houden. Tijdens autorijden is dat lastig, dus houd hier rekening mee gedurende het onderzoek.

Als de manchet los is gegaan, brengt u deze weer zo goed mogelijk aan om uw bovenarm. Plaats het witte pijltje 1 cm boven de elleboogplooi met de slang aan de bovenzijde van de manchet. 24 uur na het aankoppelen van de manchet en de recorder heeft u een afspraak met de assistente om het weer af te koppelen.